sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Zalăul în prag de sărbătoare

Ca în fiecare an, în preajma zilei de 1 Decembrie, orașele țării îmbracă haine de sărbătoare. Conforma tradiției, dincolo de evenimentele ce marchează Ziua Națională a României, evenimente organizate cu fast în fiecare zonă a țării, este și momentul în care se dă startul pregătirilor pentru Sărbătorile de Iarnă. În funcție de posibilități și buget, fiecare edil încearcă să decoreze localitatea pe care o păstorește. Ghirlande colorate, zeci sau sute de beculețe, pomi de Crăciun împodobiți răsar peste noapte spre bucuria tuturor și mai ales a copiilor. 


Primăria Municipiului Zalău

miercuri, 27 noiembrie 2013

Google Street View: next level

Compania Google reușește să mai producă o surpriză. După ce aplicația, deja celebră, Google Street View, lansată în 2007 ca o extindere a aplicației deja existente Google Maps, a devenit extrem de populară datorită vizualizărilor la nivel de stradă, acum compania trece la nivelul următor. Astăzi, oficialii Google au anunțat extinderea facilităților oferite de Google Street View prin cartografierea la nivel ”de stradă” a unor hub-uri de transport cum ar fi aeroporturile sau gările.



marți, 26 noiembrie 2013

Un cimitir catolic

Luna noiembrie debutează cu sărbătoarea catolică ”Ziua Tuturor Sfinților” în care cei trecuți în neființă sunt cinstiți așa cum se cuvine. Nu există cimitir catolic în care în acestă zi să nu se adune toate rudele aflate în viață ale celor dispăruți și să nu aprindă o lumânare la căpătâiul lor. În Transilvania multietnică și multiconfesională, sărbătoarea catolicilor a fost împrumutată și de celelalte confesiuni religioase. În Maramureș, în Banat dar și în celelalte zone ale provinciei, reformații, catolicii și ortodocșii sărbătoresc sub diferite denumiri același lucru. Ortodocșii îi spun ”Luminație” sau ”Ziua Morților” iar catolicii ”Ziua tuturor sfinților”. Este un prilej, poate singurul de peste an în care fiecare familie își aduce aminte de cei dragi. Blogul Foto-Travel vă prezintă o serie de articole despre modul în care diferite comunități își îngrijesc cimitirele. Vom face și o analogie, uneori disproporționată între cimitirele din două mici localități ale Europei, situate la mii de kilometri depărtare. Este vorba despre cimitirul catolic din localitatea Crni Vrh din Slovenia și despre cimitirul catolic și ortodox din Băbeni, județul Sălaj. Apoi vom prezenta cimitirul evanghelic din Sighișoara dar și cimitirul multiconfesional din Cluj-Napoca.

Localitatea Črni Vrh (se pronunță Țîrni Vrî și s-ar traduce prin Vârful Negru) este o mică localitate de munte din Slovenia situată  la o altitudine de 900 de metri, în provincia Idrija din vestul țării. Situat într-o zonă liniștită, cu aer tare de munte și pășuni verzi, satul este surprinzător de cochet la cât pare de izolat. Situat la poalele unui deal împădurit, pe coama căruia șoseaua urcă în serpentine largi, localitatea deși puțin exploatată din punct de vedere turistic, are un mare potențial. Este menționată pentru prima dată în secolul al XVI-lea și este posibil ca denumirea să i se tragă de la pădurile dese de fag și molid care dau un aspect întunecat cărărilor de munte. 


Bine ați venit la Črni Vrh 

miercuri, 20 noiembrie 2013

Castelul Peleş împlineşte 130 de ani

Castelul Peleș, unul dintre cele mai frumoase castele din România și din Europa aniversează 130 de ani de la inaugurare. Construit între anii 1873 și 1914, a fost (și este) reședința de vară a regilor României. A fost construit la Sinaia la dorința regelui Carol I (1866-1914) după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Unul dintre cele mai importante edificii istorice din România, castelul este unicat prin arhitectura sa și este de o valoare inestimabilă atât din punct de vedere istoric cât și material. Și acum, la 130 de ani de la inaugurarea sa oficială, în data de 19 noiembrie 1883, Castelul Peleș impresionează pe oricine îl vizitează.



luni, 18 noiembrie 2013

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO în România

În data de 12 noiembrie anul curent, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului, a marcat printr-o ședință festivă, sărbătorirea pentru prima dată a Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România, prilej cu care a fost adoptată declarația privind protejarea și promovarea monumentelor de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO. Cu această ocazie, președintele comisiei, domnul ministru Traian Igaș a precizat faptul că prin legea 160/2013, ziua de 16 noiembrie a fost declarată ca Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO.



joi, 14 noiembrie 2013

Biblioteca Arhiepiscopală din Eger, un exemplu de urmat

Articolul ”Comoara din Zalău” publicat pe blog în data de 11 noiembrie 2013, a stârnit interesul unui public numeros. În doar 3 zile, articolul a atras peste 2000 de vizualizări de pagină, un record absolut în cei aproape doi ani de existență ai blogului. În articolul respectiv, făceam la un moment dat o comparație între ”comoara din Zalău” - așa cum am numit eu Biblioteca Documentară a Casei Corpului Didactic Sălaj și o bibliotecă similară din Eger, Ungaria. Desigur, trebuie păstrate proporțiile atât din punct de vedere al ”comorilor” pe care cele două biblioteci îl adăpostesc cât și asupra dimensiunii acestora. Pentru a avea un termen de comparație, care nu trebuie să știrbească cu nimic valoarea fondului de carte existent la Zalău, vă prezint în articolul de față Biblioteca Arhiepiscopală din Eger pe care am avut ocazia să o vizitez în 2009.

luni, 11 noiembrie 2013

Comoara din Zalău

Cititorul care vede titlul acestui articol ar putea crede că la Zalău a fost descoperită o comoară, că arheologii au scos la lumină cine știe ce artefacte sau obiecte prețioase. Nu este așa, deși n-ar fi exclus ca într-o zi să se găsească astfel de comori materiale, ascunse de-a lungul mileniilor. Comoara despre care vreau să vorbesc în articolul de față, nu este neapărat materială, ci mai degrabă una spirituală. Însă, la fel ca și celelalte comori, este bine ascunsă privirilor. Este vorba despre impresionanta colecție de carte veche a Bibliotecii Documentare a Casei Corpului Didactic Zalău. Biblioteca, adăpostită într-o încăpere spațioasă a fostului Colegiu Reformat Wesselényi azi Colegiul Național ”Silvania” Zalău, reprezintă pentru cercetători, istorici, filologi dar și pentru orice cetățean interesat de carte veche, o adevărată comoară.


sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Comemorarea lui Fadrusz János la Zalău

        Zilele trecute s-a consumat primul eveniment în care blogul Foto-Travel s-a implicat în calitate de organizator. Este vorba despre dezbaterea ”Fadrusz János un destin legat de Transilvania. 110 ani de la moartea sculptorului”, ce a avut loc marți 5 noiembrie 2013 în sala ”Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Organizatori au fost, alături de blogul Foto-Travel, Centrul de Cultură și Artă și grupul de facebook ”Amintiri despre Zalău”. Ideea organizării unui astfel de eveniment a venit din nevoia de informare a publicului referitor la viața și opera unui sculptor care, prin operele sale a remodelat aspectul urban al orașelor transilvănene Zalău și Cluj.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...