sâmbătă, 30 iulie 2022

Fotografi sălăjeni: familia Takács

Încercând să găsesc fotografi sălăjeni care au activat în trecut, am avut șansa să-l întâlnesc pe domnul Takács Zsolt, cel care a pus bazele Cercului foto la fosta Casă a Pionierilor. A fost o vreme, când toate activitățile extrașcolare ale elevilor se desfășurau organizat în cadrul instituției numite ”Casa Pionierilor” care s-a metamorfozat, după Revoluție, în Clubul Copiilor sau, după caz, Palatul Copiilor. Iar faptul că la ”Casa Pionierilor” a existat un cerc de fotografie, a constituit pentru mine punctul de plecare al unei documentări legate de cei care au activat aici. Azi, instituția numită ”Palatul Copiilor” nu are un cerc de fotografie sau videografie. Ba mai mult, clădirea în care a funcționat ”Casa Pionierilor” și ulterior ”Palatul Copiilor” a fost demolată. Însă povestea cercului ”Foto-Cine Club” a supraviețuit și este transmisă mai departe.



joi, 28 iulie 2022

Țipătul în nuanțe de albastru al artistei Raluca Rișco

Am avut privilegiul de a asista la montajul expoziției artistei Raluca Rișco, care a expus la ”Curtea Artiștilor”. Îmi formasem cândva o părere (nu tocmai bună) despre arta contemporană, părere ce mi-a fost dată peste cap când am realizat că, cel puțin în cazul expoziției ”Ora 8 - 04.12.1991”, acest gen de artă este mai mult decât un moft. Este de fapt un mod de a te deschide ca artist, față de potențialii tăi privitori. Căci nu-i artist acela care nu vrea să-și expună creațiile în public. Am ezitat să merg la vernisaj, crezând că am văzut tot ce era de văzut. Însă acum, mă bucur că am luat decizia corectă de a fi prezent. Și de când am asistat la eveniment mă tot gândesc cum aș putea defini expoziția fără să folosesc formularea devenită clișeu - ”o altfel de expoziție”.



luni, 25 iulie 2022

AVANPREMIERĂ: Expoziția ”Ora 8-04.12.1991” la Curtea Artiștilor

La ”Curtea Artiștilor” evenimentele se țin lanț. Iar zilele de miercuri sunt dedicate expozițiilor. Spațiul post industrial pus la dispoziție de organizatori, se pretează de minune pentru expoziții altfel. Așa va fi și miercuri, 27 iulie 2022, când iubitorii artelor plastice sunt așteptați la expoziția ”Ora 8-04.12.1991” a artistei Raluca Rișco. Am demontat azi, expoziția de fotografie ”Viața este Viață” și m-am intersectat cu colega mea, doamna profesoară Raluca Rișco. Mi-a fost de ajuns să văd câteva dintre exponate, pentru a-mi dori să fiu prezent la vernisaj. 


Istoria fotografiei sălăjene: 4 fotografii document

Fotografia are valoare documentară! Aveam să mă conving de aceasta, încă o dată, zilele trecute când am văzut patru fotografii. La prima vedere simple cadre cu ceva construcții aflate în demolare. În realitate sunt documente vizuale ale unei etape în dezvoltarea orașului Zalău din timpul ”Epocii de Aur”.

joi, 21 iulie 2022

Încă o după-masă la Curtea Artiștilor: Nu este totul pierdut!

Am avut emoții pentru prima mea apariție la ”Curtea Artiștilor”. Acum câteva săptămâni, când am acceptat propunerea lui Darius Prodan de a participa cu expoziția ”Viața este Viață. Eseu fotografic” în cadrul Festivalului ”Curtea Artiștilor” nu am realizat ce provocări aveam în față. Apoi, când cu ocazia Galei de deschidere și ulterior, când Darius mi-a arătat spațiile, aveam să constat că nu va fi simplu deloc. Dacă atunci când te gândești la o expoziție de fotografie îți imaginezi un spațiu dedicat, cu simeze, cu spoturi luminoase, o sală elegantă într-un muzeu sau o galerie de artă, de data aceasta aveam în față o hală post-industrială, în care nu a intrat nimeni de mult, fără curent electric și cu câteva ochiuri de geam. Însă mănușile au fost aruncate, evenimentul anunțat, așa că nu era loc de dat înapoi.


miercuri, 20 iulie 2022

Lecția de arheologie, cu dr. Horea Pop

Horea mă așteaptă la ”podul de fier” din Șimleu-Silvaniei și de acolo îl urmez până la capătul străzii Argeșului. Acolo suntem deja așteptați de băieții cu care sapă în sit-ul arheologic de sus, de pe Măgura. După ce-l salutăm pe tânărul domn primar al Șimleului, pornit și el, devreme, la muncă, o luăm la pas, pe drumul ce urcă prin pădure. Băieții, tineri, se pierd repede în față, noi, o luam încet, povestind. Și Horea are atâtea de povestit, doar să-l provoci. Până sus, aveam să aflu cum a ajuns el arheolog.


 

luni, 18 iulie 2022

”Verde Tăiat” - un spectacol manifest

Am ținut neapărat să fiu prezent la spectacolul ”Verde Tăiat” din cel puțin două motive. În primul rând, cred că e o obligație a noastră, a zălăuanilor, de a fi alături de proiectele locale. Și, așa cum se știe, piesa de teatru ”Verde Tăiat” a fost produsă la Zalău de către Asociația Pro Teatru. Al doilea motiv pentru care am vrut să văd spectacolul este acela că l-am ratat în anii trecuți, din varii motive. Și dacă mai adăugăm și nominalizarea la Premiile UNITER 2021, avem toate ingredientele pentru un spectacol ce trebuie văzut. A mai fost un motiv pentru care am vrut să văd spectacolul, titlul ”Verde Tăiat” are darul să incite. Cum adică să tai o culoare? 


vineri, 15 iulie 2022

”Curtea Artiștilor” - programul lunii iulie

Festivalul de teatru ”Curtea Artiștilor”, ce a debutat spectaculos în data de 7 iulie 2022, continuă cu alte evenimente, care mai de care interesante. Este un festival maraton, ce și-a propus ca într-o perioadă lungă de timp (7 iulie - 11 septembrie 2022) să aducă în atenția publicului din Zalău nu mai puțin de 93 de evenimente. Vă prezentăm, în cele ce urmează programul Festivalului până la finalul lunii iulie 2022. Și, vă îndemnăm să participați la acestea!


marți, 12 iulie 2022

Crucile solare din Țara Codrului și zonele limitrofe

În partea de nord a județului Sălaj, În Țara Codrului (zonele etnografice Codru și Sub Codru) dar și pe cursul râului Someș, satele au în jurul bisericilor de lemn sau de zid, dar și în cimitirele vechi, pietre funerare cu totul și cu totul speciale a căror proveniență pare învăluită de mister. Sunt așa numitele ”cruci celtice” numite (impropriu) așa întrucât seamănă cu crucea Sfântului Patrick al Irlandei. Deși există modele diferite, realizate mai mult sau mai puțin artistic de către meșterii cioplitori în piatră, aproape toate au același format ce le individualizează printre toate pietrele funerare din Sălaj.


luni, 11 iulie 2022

Istorie aruncată la gunoi

Cine iubește istoria, fie ea și locală, nu se poate să nu fi auzit de Gheorghe Pop de Oarța, primul prefect român al județului Sălaj, după Unirea din 1918. Vorbim de județul Sălaj în granițele lui din perioada interbelică, teritoriu suprapus aproape perfect peste Comitatul Sălaj (Szilágy vármegye) așa cum a fost el delimitat la 1876. Dacă vrei să pui o floare la mormântul acestuia, ai o mare problemă. În primul rând aproape că nu găsești ”cimitirul domnilor” așa cum este denumit acesta. Iar dacă-l găsești totuși, nu ai cum să intri la mormânt din cauza faptului că acesta este năpădit de mărăcini și de păduricea ce a pus stăpânire pe acel loc. Și dacă, ghidat de cineva care știe unde este mormântul, ajungi totuși la el, vei constata cu amărăciune că piatra este căzută de pe soclu și ascunsă prin vegetație. La fel ca toate celelalte. Vă vine să credeți așa ceva? De ”patrioți” ce suntem, nu ne pasă deloc de memoria celui care a condus destinele județului Sălaj în primii ani de după Marea Unire. Am aruncat istoria la gunoi!


vineri, 8 iulie 2022

S-a deschis ”Curtea Artiștilor” - stagiunea 2022

Festival de teatru la Zalău? În orașul fără teatru, în orașul fără cinematograf? Da, uite că se poate! Și asta grație ambiției lui Darius Prodan, care se încăpățânează să ne arate, de patru ani, că se poate. Joi, 7 iulie 2022, s-a deschis cea de a cincea ediție a Festivalului de Teatru ”Curtea Artiștilor”. Recunosc, n-am prea fost dus la teatru, însă am ținut să fiu prezent la deschiderea stagiunii, din respect pentru acest tânăr care încearcă să schimbe percepția publicului zălăuan vis-a-vis de artele spectacolului.



joi, 7 iulie 2022

Hoinar prin Sălaj: tură foto de vară

Mi-a fost dor de o tură foto! Și cum am ratat primăvara, abia am așteptat ocazia să o zbughesc! Nici nu conta unde, oriunde aș merge în județul acesta am mereu ceva de văzut. Sau, de ce nu, de revăzut. Ei bine, ce mi-am zis eu: ”hai să revăd dealurile sălăjene din dreapta Văii Zalăului”. Zis și făcut, am ieșit din oraș și în centrul Crișeniului, am virat stânga pe lângă Biserica Reformată. Și după ce m-am răcorit la fântâna arteziană, am luat drumul ce m-a scos din sat. Valea Zalăului era în fața mea ademenindu-mă cu dealurile ei molcome. Trebuie să le vezi măcar o dată, ca să-l înțelegi pe Ady Endre: ”Hepehupás, vén Szilágyban”.


miercuri, 6 iulie 2022

Se caută tineri pentru săpăturile arheologice de pe Măgura Șimleului

Începând de mâine, 7 iulie 2022, se reiau săpăturile arheologice în zona sitului dacic de pe Dealul Cetate (Măgura Șimleului). Va fi cea de a 12-a campanie de săpături arheologice în zonă, realizată de specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Însă, pentru ca săpăturile să înceapă, e nevoie de ”voluntari”, adică de tineri dornici de o experiență inedită. De fapt, nu este vorba de voluntariat, în sensul clasic al termenului; nu va fi muncă voluntară, ci muncă plătită! Fiecare participant va fi remunerat cu 100 de lei / zi. Și până la urmă, nu valoarea vanilor contează, ci faptul că tinerii vor avea posibilitatea de a se afla sub coordonarea arheologului dr. Horea Pop.


Simboluri astronomice pe tavanul casetat al Bisericii Reformate din Lompirt

În localitatea sălăjeană Lompirt (Szilágylompért), ce aparține administrativ de comuna Sărmășag, se află una dintre cele mai interesante biserici reformate. Datând de la 1777, în forma actuală, biserica se remarcă în special prin tavanul casetat, pictat cu motive extrem de complexe. Unde mai pui faptul că în această biserica ”s-a sfădit cu Dumnezeu” poetul Ady Endre și, inspirat de una dintre casetele pictate a compus o poezie. Iată motive suficiente pentru a face din această biserică, un obiectiv turistic de prim rang.


marți, 5 iulie 2022

Începe Festivalul ”Curtea Artiștilor” la Zalău

De cinci ani, Darius Prodan și echipa pe care a reușit să o coaguleze în jurul său, încearcă să spargă barierele mentale și comportamentale a unui public lipsit de teatre sau cinematografe. Vara aceasta și zălăuanii se pot delecta, la ei acasă, cu spectacole de calitate de teatru, stand-up comedy, sau pot viziona concerte și filme. Începe Festivalul de Teatru ”Curtea Artiștilor”!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...