joi, 30 octombrie 2014

Scări multiculturale la Târgu Mureș

Scriam în urmă cu ceva vreme despre despre un inedit proiect de artă urbană, implementat de echipa Digital Transilvania, proiect care și-a propus nici mai mult nici mai puțin decât transformarea unor scări banale într-o atracție turistică. Despre realizarea lor a aflat o țară întreagă, cine nu a auzit încă de noul look al Scărilor Rákóczi din Târgu Mureș? Sunt deja atât de celebre încât pe popularul site boredpanda.com sunt pe primul loc într-un clasament al celor mai frumoase scări din lume. Dincolo de încercarea de a promova turistic orașul Târgu Mureș, inițiativa este lăudabilă, putându-se constitui într-un exemplu de bună practică ce poate fi urmat și de alții. Dacă ați crezul că acest proiect de artă urbană este singular, v-ați înșelat. Cei de la Digital Transilvania au continuat cu un proiect de artă stradală, prin care scările Furnica - care fac legătura între cartierele Budai și Dâmbu Pietros - au primit o nouă înfățișare. 
Și pentru că în Târgu Mureș mai sunt astfel de scări ce pot avea o nouă înfățișare, iată că de data acesta s-a trecut de la un model digital (folosit la decorarea scărilor Rákóczi și Furnica) la unul mai elaborat. Portrete a le unor personalități ale vieții culturale transilvănene, români și maghiari, au fost desenate pe scările de pe strada Piatra de Moară. 

Scările Artei din Târgu MureșSursa foto: www.facebook.com/DigitalTransilvania

miercuri, 29 octombrie 2014

Seară culturală turcească la Zalău

Azi, 29 octombrie 2014 se împlinesc 91 de ani, de când marea Adunare Națională a proclamat Republica Turcia. 91 de ani de când Mustafa Kemal Atatürk, a devenit primul președinte al Turciei. Blogul Foto-Travel a scris pe parcursul acestei luni o serie de articole de promovare a obiectivelor turistice din Turcia. Toate ca un preambul la evenimentul ce a avut loc astăzi la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău. Sub genericul ”Serile culturale API” (API - de la abrevierea numelui școlii) s-a desfășurat un eveniment multicultural dedicat Zilei Naționale a Republicii Turcia. Proiectul intitulat ”Fascinația Orientului” a fost gândit ca o seară culturală turcească, în care am vrut să aducem în atenția elevilor și profesorilor dar și opiniei publice, aspecte ale culturii, artei, istorie, gastronomiei, educației Turciei. Cu alte cuvinte o seară dedicată culturii Turciei, o țară care continuă să fascineze pe oricine ajunge să o vadă.




vineri, 24 octombrie 2014

Turcia...în circuit (6): Prin Ankara spre Istanbul

Circuitul Turcia-Cappadocia realizat prin intermediul Agenției Galatea Travel a avut darul de a-mi releva faptul că Turcia e mai mult decât Istanbul, că deși credeam că odată ce am văzut metropola de pe Bosfor știu totul despre această țară, nu era deloc așa. Oricât de fascinant ar fi Istanbulul și aici ai mereu ceva nou de văzut, ca să cunoști cu adevărat Turcia trebuie să intri adânc în interiorul țării. Să te scufunzi în istoria, în cultura și civilizația turcă. Și cum ai putea să o faci mai bine decât printr-un circuit. Am văzut locuri minunate, sit-uri arheologice importante, frumuseți ale naturii pe care nu le întâlnești în altă parte, am trecut prin câteva orașe importante. Acum, după ce am văzut Cappadocia, ne îndreptăm spre Istanbul Nu înainte de a arunca o privire prin capitala Turciei, Ankara.



luni, 20 octombrie 2014

Turcia...în circuit (5): Cappadocia

Atunci când am început jurnalul de călătorie dedicat circuitului Turcia-Cappadocia, circuit pe care l-am realizat la începutul lunii septembrie prin intermediul agenției Galatea Travel, nu mi-am închipuit că voi scrie cu atâta pasiune despre obiectivele vizitate. Îmi place Orientul, m-a fascinat Istanbulul de prima oară când l-am vizitat în 2008. De-a lungul anilor mi-am dorit mereu să revin, ceea ce am și făcut. Însă Turcia nu e doar Istanbul, aveam să constat prin intermediul acestei excursii. Am descoperit cu plăcere locuri spectaculoase încărcate de istorie și frumuseți naturale nebănuite. Toate acestea pălesc însă în fața mirificului ținut al Cappadociei.




sâmbătă, 18 octombrie 2014

Expoziție Salvador Dali la Cluj-Napoca

Este deja o certitudine faptul că orașul Cluj-Napoca este decis să câștige nominalizarea din partea României pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Asta dacă ar fi să judeci după mulțimea evenimentelor culturale de prim rang care se succed în capitala Transilvaniei. După ce anul trecut la Cluj a poposit excepționala expoziție cu gravurile lui Amand Durand, realizate după originalele lui Rembrandt și după ce deja s-a anunțat că în 2015 clujenii vor avea parte de o expoziție Dürer, iată că în acest ”război al expozițiilor important”, Clujul reputează o nouă victorie. În perioada 14 octombrie - 23 noiembrie, iubitorii de artă vor putea admira litografii semnate de unul dintre cei mai de seamă pictori ai lumii: Salvador Dali.



miercuri, 15 octombrie 2014

La târg, la Fechetău - Galerie Foto

La fel ca în fiecare an, la Negreni (în maghiară Körösfeketétó) are loc tradiționalul Târg cunoscut în zonă prin denumirea Fechetău. Tradiția spune că acest târg se organizează încă din 1815. De atunci, aproape fără întrerupere târgul atrage mii de comercianți care vând de toate, tot ce vrei și ce nu vrei. Alături de ei, alte mii de clienți, turiști sau ”gură cască” fac ca imaginea să fie una aproape suprarealistă. Aproape că nu există ardelean, indiferent de etnie, care să nu fi fost vreodată la târg. Unii merg în fiecare an, chiar dacă nu au nimic de cumpărat. Așa am făcut și eu, alegând să merg la Fechetău pentru a doua oară, după ce în 2010 am fost pentru prima dată. Nu-mi place înghesuiala, nebunia, pe alocuri ”țigănia” pe care o generează un astfel de târg, însă în ultimii ani mi-am dorit mereu să revin. Asta pentru că modul liber de a face comerț îmi amintește de Istanbul, dar și pentru că un fotograf amator găsește aici nenumărate surse de inspirație.



luni, 13 octombrie 2014

Turcia...în circuit (4): Konya - orașul dervișilor rotitori

Circuitul Turcia-Cappadocia pe care l-am făcut prin intermediul agenției Galatea Travel a avut darul de a ne purta într-un termen relativ scurt, prin cele mai titrate obiective turistice ale Turciei. Au fost multe obiective aflate sub protecția UNESCO, au fost altele inedite, aflate oarecum în conul de umbră al celor dintâi. Foarte mulți dintre noi, atunci când vizităm o țară sau un ținut, suntem tentați să bifăm pe lista locurilor vizitate acelea care apar în toate ghidurile turistice. Trecem în fugă pe lângă altele la fel de spectaculoase. Ori acest circuit a cărui jurnal vi-l prezint în serial a îmbinat atât obiectivele de primă importanță cu cele mai puțin populare. De altfel era și păcat să trecem pe lângă ele, atâta timp cât traseul era de așa natură încât ne erau în drum. Așa s-a întâmplat cu unul din orașele care mie mi-au plăcut foarte mult: Konya.




vineri, 10 octombrie 2014

Concurs de fotografie etnografică

Consiliul Județean Cluj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Asociația Art Image și Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj, organizează ce-a de a XI-a ediție a concursului ”Fotografia - Document etnografic”. 





miercuri, 8 octombrie 2014

Prima expoziție de fotografie semnată Spînu Ovidiu Cristian

Festivalul Artelor - Muza Fest, ediția a VI-a, a reușit să aducă în fața publicului o serie de evenimente culturale din cele mai diferite: concerte ce au acoperit diverse genuri muzicale, expoziții de arte plastice, lansări de carte. Printre acestea s-a aflat și evenimentul din data de 7 octombrie 2014, expoziția de fotografie semnată Spînu Ovidiu Cristian intitulată ”Eyes of the beholders - Percepția frumuseții este subiectivă”care din punctul meu de vedere merită semnalat. Asta pentru că e un eveniment aparte din mai multe puncte de vedere. În primul rând o expoziție de fotografie este un eveniment rar la Zalău. Pe de altă parte, autorul fotografiilor este un zălăuan care deși este dedicat artei fotografice, se află la prima sa expoziție.  



marți, 7 octombrie 2014

Turcia...în circuit (3): De la Kușadasi la Pamukkale

Continuăm jurnalul circuitului Turcia-Cappadocia pe care l-am făcut la începutul lunii septembrie prin intermediul Agenției Galatea Travel din Oradea. După două zile (la care adăugăm și prima noapte de pe drum) am ajuns la Kușadasi pe malul Mării Egee. Cea de a treia zi a circuitului a fost una specială, în care am avut parte de obiective turistice diverse, de la cele religioase, la cele istorice sau naturale. Toate sunt relativ accesibile din Kușadasi și ar fi putut face oricând obiectul unei excursii distincte. Însă, acest circuit pe care-l recomand tuturor celor care vor să descopere adevărata Turcie, a avut meritul că pe lângă multe locuri mai greu accesibile individual, a inclus și zona de care am să povestesc în cele ce urmează. 



sâmbătă, 4 octombrie 2014

Turcia ...în circuit (2): Din Europa în Asia

Am pornit alături de Agenția de turism Galatea Travel în jurul Turciei, într-un circuit ce a vizat o mulțime de obiective care mai de care mai interesante. Obiective istorice, naturale, religioase, obiective turistice de prim rang, multe dintre ele aflate sub protecția UNESCO. Obiective pe care mi-am dorit mereu să le văd, tot ce are Turcia mai bun și mai spectaculos. Pe parcursul mai multor episoade, voi încerca să descriu impresiile mele despre aceste locuri cu adevărat spectaculoase. Fiecare din cele 8 zile a fost specială în felul ei, de fiecare dată am văzut ceva interesant, ceva despre care merită povestit. Vă invit așadar la o excursie virtuală prin Turcia. În episodul de astăzi despre traseul Keșan - Çanakkale - Izmir - Kușadasi.




joi, 2 octombrie 2014

Turcia... în circuit (1)

M-am obișnuit să-mi fac concediile sau excursiile mai scurte în străinătate pe cont propriu. Îmi place să am controlul asupra alegerii hotelului, asupra programului. Vreau să am libertatea deplină de a sta într-un loc atât cât vreau sau cât mă țin buzunarele. Din acest punct de vedere am considerat întotdeauna că circuitele sau excursiile organizate de către diverse agenții de turism nu se pretează pentru profilul meu de călător. Am fost nevoit însă să apelez la o agenție și chiar să mă înscriu într-un circuit, pentru că era singura modalitate de a ajunge pe parcursul a 8 zile în locuri diferite, pe care mi le-am dorit întotdeauna să le văd. Cum altfel aș fi ajuns să vizitez într-un singur sejur locuri ca Edirne, Troia, Izmir, Kușadasi, Efes, Selçuk, Pamukkale, Konya, Cappadocia, Ankara și Istanbul? Ați ghicit, e vorba de un circuit al Turciei, țară de care am fost întotdeauna atras.


miercuri, 1 octombrie 2014

Culorile Turciei - Galerie Foto

M-am întors de curând dintr-un circuit prin Turcia. Deși mai văzusem Istanbulul de câteva ori, de data aceasta am pătruns adânc în partea asiatică, în Anatolia. Am descoperit o țară extrem de colorată, la propriu și la figurat. Un mix interesant de culturi și civilizații care seduce, care te face să-ți dorești să revii. Mereu ai impresia că nu ai văzut tot, că mai sunt multe de descoperit. Încerc să-mi revin din ”șocul cultural” - căci realmente în Turcia ești în altă lume, în altă cultură și civilizație. Până se sedimentează impresiile și îmi fac ordine în gânduri și în colecția impresionantă de fotografii, vă prezint o galerie foto care arată la propriu cât este de colorată Turcia.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...